niedziela, 28 kwietnia 2013

Gulasz węgierski w postaci zupy


Potrzebujemy:

Oliwa ( ja używam Mazola)
2 cebule
papryka słodka i ostra w proszku
ok. pół kilo mięsa wołowego
2 pomidory
6 małych ziemniaków
6  marchewek

oraz mąka
1 jajko
sól pieprz i vegeta

Na gorący olej wrzucamy cebulę. Jak cebula się zeszkli to dosypujemy łyżeczkę papryki słodkiej w proszku (tak na oko) ok. łyżczeczkę papryki ostrej (również w proszku!). Pamiętamy aby nie dodawać na gorącym ogniu aby papryka się nie przypaliła. 

Chwilę mieszamy

Gdy składniki się połączą wrzucam wołowinę drobno pokrojoną w kosteczkę i smażę razem z cebulą i papryką. Gdy mięso będzie zarumienione to dolewam wodę tak aby przykryła mięso. I dodaję przyprawy....

Gotuję... wołowina poptrzebuje więcej czasu więc 1,5 h to tak przynajmniej i nie zapominamy  o dolewaniu wody.  W między czasie dodaję 2 pomidory tak aby sos nabrał gęstości. 

Gotuję, gotuję, gotuję...

Gdy mięso jest już miękkie dorzucam do niego pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę.
Mieszamy, dolewamy wodę (dosyć sporo) tak aby zapełniła garnek.
Gotujemy pod przykryciem- aby ziemniaki i marchewka były miękkie.

Przygotowuję miseczkę i wsypuję ok.  pół szkalnki mąki i 1 jajko i trochę soli. ucieramy tak aby wyszło ciasto, które lepimy w dłoniach aby powstała " gęsta kulka" z niego. 
Gdy już uda nam się wyrobić ciasto to juz tylko wyrabiam z niego małe kuleczki które wrzucam do zupy... Chwilę gotujemy i sprawdzamy czy są gotowe! Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i vegetą...

taki prawdziwie węgierski przepis :)


Brak komentarzy: