wtorek, 13 listopada 2012

Paprikas krumpli czyli coś węgierskiego!

Czasem fajnie jest spotkać się w międzynarodowym towarzystwie, wspólne plotkowanie, zawsze można coś ugotować, poznać inne smaki, pośmiać się! Tak było i tym razem.... Udało mi się poznać węgierską kuchnię i paprikas krumpli!



Skład:


1 kg ziemniaków
2-3 cebule w zależności od upodobania
śmietana (dziewczyny użyły creme freche)
1 pomidor
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól pieprz

można również użyć węgierskiej żółtej papryki, groszku,czerwonej cebuli, marchewki czy też kapusty.....albo czosnku!

Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kosteczkę i ugotować
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć
Gdy cebula się nam zeszkli dodać obie papryki w proszku oraz ziemniaki  i pokrojony w kosteczkę  pomidor, (zalac wodą tak aby nam pózniej wyparowała)
 gotować na małym ogniu tak aby ziemniaki były miękkie, dodać śmietanę....

Na pataleni usmażyć kiełbasę również drobno pokrojoną a gdy będzie już wystarczająco spieczona to dodać do naszego dania i jescze trochę śmietany ot tak na poprawienie smaku na talerzu i można już zjeść.... Bon Appetit!

2 komentarze:

Kama Oleszczuk pisze...

Post o jedzeniu! Wiesz, jak mnie uwieść :-)

Paulina pisze...

Postaram się więcej "gotować" w blogu :)