Czasem fajnie jest spotkać się w międzynarodowym towarzystwie, wspólne plotkowanie, zawsze można coś ugotować, poznać inne smaki, pośmiać się! Tak było i tym razem.... Udało mi się poznać węgierską kuchnię i paprikas krumpli!
Skład:
1 kg ziemniaków
2-3 cebule w zależności od upodobania
śmietana (dziewczyny użyły creme freche)
1 pomidor
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ostrej papryki w proszku
sól pieprz
można również użyć węgierskiej żółtej papryki, groszku,czerwonej cebuli, marchewki czy też kapusty.....albo czosnku!
Ziemniaki obrać i pokroić w 2 cm kosteczkę i ugotować
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć
Gdy cebula się nam zeszkli dodać obie papryki w proszku oraz ziemniaki i pokrojony w kosteczkę pomidor, (zalac wodą tak aby nam pózniej wyparowała)
gotować na małym ogniu tak aby ziemniaki były miękkie, dodać śmietanę....
Na pataleni usmażyć kiełbasę również drobno pokrojoną a gdy będzie już wystarczająco spieczona to dodać do naszego dania i jescze trochę śmietany ot tak na poprawienie smaku na talerzu i można już zjeść.... Bon Appetit!
2 komentarze:
Post o jedzeniu! Wiesz, jak mnie uwieść :-)
Postaram się więcej "gotować" w blogu :)
Prześlij komentarz