
Bambusową matę
Ryż do sushi
Ocet do sushi
Ocet ryżowy (aby przemyć ręce gdy będziemy nakładać ryż)
Wodorosty Nori
Sos sojowy Kikkoman (koniecznie!)
Wasabi / Imbir jeśli ktoś lubi
oraz wszystko to z czym chcemy jeść...my wybrałyśmy łososia, surimi, ogórek zielony, paprykę, serek philadelphia i awokado!
Bardzo ważne są również pałeczki którymi jemy sushi, według mnie jedzenie lepiej smakuje!
Ryż ugotowałyśmy( proporcje): 1,5 szklanki wody i 1,5 szklanki ryżu, przy czym wcześniej ryż należy umyć kilkakrotnie aż woda będzie czysta...Ryż gotujemy 10 minut aż wyparuje woda i dodajemy ocet do sushi.
Umieszczam płat nori na bambusowej macie i smaruję go serkiem philadelphia, na to kładę ugotowany ryż (zostawiam trochę miejsca przy marginesach na nori tak aby łatwiej zwijało) przy dolnej krawędzi ryżu układamy to co lubimy ....to jest fajne w sushi że sami możemy wymyślać czy to będzie tuńczyk, łosoś, krewetka, surimi, ogórek, papryka, awokado....wszystko kroimy wzdłuż na długie paski....przyprawiam delikatnie wasabi i zwijam....
Polecam blog który świetnie wam pomoże w wykonaniu sushi http://www.makecookingeasier.pl/tag/orientalne/ jeśli tylko będziecie mieć problemy z wykonaniem czegoś to są filmiki na youtube które wam pomogą :) Ważna jest instrukcja zwijania ryżu za pomocą maty bambusowej to wszystko znajdziecie w internecie....
Do sushi możemy wypić wino śliwkowe albo same zrobić sok z aloesu i mango (moje ulubione!)
3 komentarze:
uwielbiam domowe sushi :) często sobie z M. przyrządzamy :) Za pierwszym razem spaliliśmy ryż i cały garnek :):)
W sumie trzeba uważać na ryż ale w sumie sushi takie trudne nie jest :) i jest pyszne :)
pycha <3
Prześlij komentarz